Många id-märkta valpar registreras aldrig!

Artikel ur Brukshunden 8/2005 skriven av Sandra Björk, Norrköping


Jag har jobbat som djursjukvårdare i snart 6 år. Vi har nu flera gånger stött på problem med upphittade hundar som har en id-märkning men som det inte finns någon registrerad ägare på, varken hos SKK eller SJV. Därför har jag nu bestämt mig för att skriva denna insändare och hoppas att alla kan hjälpas åt och göra situationen bättre.

Personligen tycker jag att det var det dummaste som gjorts att lägga över registret på SJV, det har bara medfört problem. Nu måste man alltid kolla efter en ägare på de två olika registren, SJV:s register har inte vi på sjukhus tillgång till när de inte har telefontid (d.v.s. kvällar, helger och nätter).

Jag vet också att flera uppfödare väljer att skicka in sin registrering till SKK eftersom det registret där är gratis.

Många valpköpare får också så mycket information på en gång när de åker från uppfödaren med sin nya valp att de totalt glömmer att skicka in lappen om id-märkning och registrering. Det händer väldigt ofta att vi på djurklinikerna upptäcker vid vaccinationer att alla papper om registrering ligger kvar i stamtavlan och aldrig blivit inskickade till något av de två registren. Detta kan gälla hundar som är 12 veckor men även hundar som är mycket äldre.

Jag skulle vilja be alla uppfödare att göra en stor insats; fyll i registreringslappen tillsammans med valpköparen och skicka själv in lappen så ni säkert vet att det blir gjort! Detta skulle vara till stor hjälp för ev. framtida personer som ska hitta ägaren till denna hund om den skulle komma bort.

Likaså vill jag uppmana de djurkliniker/privatpersoner som id-märker, lämna inte över ansvaret på djurägaren utan fyll i uppgifterna tillsammans och se själva till att lappen verkligen blir inskickad till respektive register.

Och till alla hundägare: Gå in på www.skk.se eller ring SKK och SJV och se till att uppgifterna verkligen stämmer på din hunds id-nummer! Det förekommer att det är fel adress eller telefonnummer i registret och det kan göra att det är svårt att få tag i er den dag er hund kommit bort. Titta också på eran hund om den har en id-tatuering. syns den tillräckligt tydligt för att man ska kunna tyda den om man inte vet vad det ska stå för siffror? Om inte, dubbelmärk hunden med chip också för säkerhets skull!

Om alla ser till att deras uppgifter stämmer och om alla uppfödare tog sitt ansvar och såg till att deras valpar faktiskt finns med i något av registren så tror jag att detta inte skulle vara ett så vanligt förekommande problem som det är nu.

Jag hoppas verkligen att alla förstår allvaret i detta och hjälps åt att göra något åt problemet.

Det är frustrerande när man får in en upphittad hund, speciellt om den är svårt skadad, och man inte kan ringa djurägaren direkt p.g.a. att id-märkningen inte syns tillräckligt tydligt eller att ägaren glömt skicka in lappen om registrering.

Med vänlig hälsning
Sandra Björk, Norrköping