Oseriösa uppfödare i Norrbotten!

Även i Norrbotten finns ett antal oseriösa uppfödare inom olika raser, varför jag vill påminna om vad som SKA medfölja en valp och vilken "service" man bör få av sin uppfödare.

En annons i en tidning säger väldigt lite! Ta reda på så mycket som möjligt då du ringer och var lyhörd för vad uppfödaren säger. Får du den information du vill ~ och har rätt till ~ eller är det mest prat om hur gulliga valparna är och liknande?

Valpen SKA vid 8 veckors ålder
~ vara avmaskad
~ vara vaccinerad mot parvovirus
~ ha registreringsbevis från Svenska Kennelklubben
~ vara veterinärbesiktade inom en vecka före leveransen
~ vara id-märkta, tatuering eller chip
~ ha med någon form av skötsel- och utfodringsanvisning
~ få med videofilm och häfte "Välkommen valp" från SKK
~ levereras med Kennelklubbens köpeavtal

Utöver detta fär du eventuellt med andra saker/tillbehör från uppfödaren (inget "måste").

Ytterligare information kan du få av andra erfarna uppfödare, kennelkonsulenter och SKK (www.skk.se)

Uppfödaren bör också vara så kunnig att du kan ringa henne/honom när som helst och få hjälp eller tips med din valp/hund. En seriös uppfödare vill ha den kontakten!
Om du dessutom köper en trim- eller klippras bör du vara extra uppmärksam. Om uppfödaren inte kan hjälpa dig med tips om pälsvård och liknande vem ska då göra det?

Även om valpen är lite billigare finns det ingen anledning att köpa den utan dessa krav. Du köper en ny familjemedlem som du ska dela allt med i 10-15 år så gör dig själv och valpen tjänsten att köpa från en seriös uppfödare!

Förresten, vem är uppfödare? Många tror, och säger att dom inte är uppfödare, men faktum är att så snart du parar din tik är du uppfödare och har ovanstående krav på dig! Lär dig så mycket som möjligt innan du tar det steget. Det finns många bra och intressanta kurser och uppfödningen och kontakten med valpköparna blir så mycket roligare och mer givande.

LYCKA TILL med ditt valpköp och din uppfödning!


Moms- och skatteregler för uppfödare
~
Läs den fylliga informationen i Juridikboken, som ingår i SKKs uppfödarutbildning ~


 Nya regler för hundinnehav fr.o.m. 1 januari 2005

Tror du att du kommer att ha tre kullar eller mer/år,
eller har du 10 hundar (eller fler) som är 12 mån eller äldre, oavsett kön.

Då är det hög tid att söka tillstånd.
Tillståndet söks hos kommunen. En del kommuner har tagit fram egna blanketter. Använd dem, eller Djurskydds-myndighetens blankett.

Läs mer här, under länken (t.h) "SJVs utökade krav på tillstånd för hundhållning"


Införsel av yngre hundar och katter

Ett antal länder inom EU tillåter i dagsläget, under vissa förutsättningar, införsel av hund och katt vars ålder understiger 3 månader, utan att djuret är vaccinerat mot rabies. I Sverige råder dock ett generellt förbud mot införsel av hund och katt vars ålder understiger tre månader.

Eventuellt blir Finland klassat som ett sådant lågrisktredjeland. I så fall blir det betydligt enklare att importera valp från Finland ~ dessutom kommer smugglingen av små valpar från Finland att ta slut...

Läs lite mer här


Tillstånd krävs vid användning av blod för träning av hundar

Sedan den 1 maj 2003 krävs tillstånd (tidigare krävdes endast en registrering) från Jordbruksverket att använda blod för träning av hundar att söka efter skadat vilt. Tillstånd krävs även om blodet inhandlas i en livsmedelsbutik.

Anm. Detta berör alltså alla som tränar och tävlar i blodspår.

Läs mer här